Drobiowe spaghetti z pieczarkami

Po prostu spaghetti. Nie ma co się na jego temat rozpisywać.

składniki:

  • 250 g. mięsa mielonego drobiowego
  • 10 pieczarek
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • przyprawa typu warzywko (wedle uznania)
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • żółty tarty ser
  • makaron spaghetti

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią przeciśnięty przez praskę czosnek.

Po jakichś 10 s. dodajemy mięso.

Smażymy chwilkę i rozdrabniamy mięso by powstały małe grudki.

Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i przyprawiamy warzywkiem i pieprzem.

Smażymy ok. 3 min.

Dodajemy sos pomidorowy i cukier.

Smażymy kolejne 3 min.

Pod koniec gotowania dodajemy zioła prowansalskie.

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Nakładamy porcję makaronu na talerz, posypujemy tartym serem i polewamy sosem.

Smacznego!

przecier pomidorowy:

8 przemyśleń na temat “Drobiowe spaghetti z pieczarkami

  1. czy jedna puszka pomidorow starczyla na taka ilosc dodatkow? i nadal taki intensywnie czerwony sos?
    czy „zapomnailas” wspomniec ze dodalas koncentrat ??
    pozdrawiam

    • Ja dodałam przecier pomidorowy (taki gęsty ze słoiczka- konsystencja nieco rzadsza niż koncentrat) i kolor wyszedł właśnie taki intensywny. Jeśli chodzi o pomidory z puszki to faktycznie takiego intensywnego koloru nie uzyskasz, ale wystarczy że dodasz 2-3 łyżki koncentratu i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>