Tarta jagodowa z malinami bez pieczenia

Lenistwo mnie dopadło i nie chciało mi się piec spodu do tarty, a że miałam jeszcze ciasteczka owsiane to pomyślałam, że to właśnie z nich przygotuję  spód do mojej tarty. Ja użyłam  domowych ciasteczek owsianych, ale równie dobrze można użyć pełnoziarnistych ciasteczek lub herbatników. Odrobina miodu nada słodki aromat ciasteczkowemu spodowi.

składniki na spód:

  • ok. 170 g. ciasteczek lub innych pełnoziarnistych lub owsianych
  • 100 g. roztopionego masła/margaryny
  • 2 łyżki miodu

masa jagodowa:

  • 2 szkl. jagód
  • ¾ szkl. jogurtu naturalnego
  • 1 bita śmietana typu śnieżka
  • 200 ml. schłodzonego mleka
  • cukier/słodzik (wedle uznania)
  • 1 czubata łyżka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach wrzątku
  • maliny do dekoracji

Ciastka rozdrabniamy blenderem.

Dodajemy do nich masło oraz  miód i mieszamy.

Wylepiamy powstałym ciastem formę do tarty i wkładamy na godzinę do lodówki.

Ubijamy śmietanę z mlekiem na sztywno.

Jagody, jogurt i cukier miksujemy przy pomocy blendera.

Masę jagodową łączymy z bitą śmietaną i ciągle mieszając wlewamy żelatynę.

Tężejącą masę jagodową wylewamy na spód z ciasteczek, dekorujemy malinami i wstawiamy do lodówki do stężenia (najlepiej jest czymś przykryć ciasto by nie przeszło zapachem innych produktów, które trzymamy w lodówce).

Smacznego!

2 przemyślenia na temat “Tarta jagodowa z malinami bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>