Złocisty filet na sałatce z sałaty lodowej

Ostatnimi czasy gościły tu w większości „słodkie” przepisy. Dlatego też dziś serwuję prostą w przygotowaniu, lekką i pożywną propozycję podania filetu z kurczaka z sałatką, która doskonale nadaje się na obiad lub przekąskę.

składniki:

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • przyprawa do gyrosa
  • bułka tarta do panierowania
  • oliwa do smażenia
  • sałata lodowa
  • po ½ czerwonej i zielonej papryki
  • 3 zielone ogórki gruntowe
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • ½ opakowania sera feta
  • 3 łyżki prażonych pestek słonecznika
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • ½ łyżeczki koperku świeżego lub suszonego

Filet z kurczaka kroimy na paski, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i sosem sojowym.

Odstawiamy na 1 godz. do lodówki.

Kawałki kurczaka panierujemy w jajku, a następnie w  bułce tartej wymieszanej z ziarnami sezamu.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy kurczaka.

Warzywa myjemy.

Sałatę suszymy i rwiemy na kawałki.

Pomidorki kroimy na pół a ogórka w kostkę.

Paprykę kroimy na niewielkie kawałki.

Ser feta kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce, przyprawiamy oliwą, solą oraz koperkiem i mieszamy.

Sałatkę wykładamy na talerz, kładziemy pokrojony kawałek fileta (najlepiej jeszcze ciepły) i posypujemy pestkami słonecznika.

Smacznego:)

2 przemyślenia na temat “Złocisty filet na sałatce z sałaty lodowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>