Grzanki z masełkiem ziołowym i salsą pomidorową

Lekkie grzanki pachnące ziołami o delikatnym smaku świeżych pomidorków z czerwoną cebulką. Świetnie nadają się na przekąskę zarówno na imprezę jak i w ciągu dnia.

składniki:

  • 1 długa bagietka

masełko ziołowe:

  • 50 g. masła śmietankowego (np. typu „Osełka”)
  • 1 łyżeczka ziół  suszonych (pietruszka, koperek, bazylia)
  • 3 szczypty soli

salsa pomidorowa:

  • 3 pomidory podłużne (najlepsze ponieważ nie są wodniste, jeśli używamy zwykłych należy je wydrążyć)
  • 1 mała czerwona cebulka
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól

Pomidory myjemy i kroimy w drobna kostkę.

Cebulę również siekamy w drobna kostkę i dodajemy do pomidorów.

Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 5-10 min.

Wszystkie składniki na masełko ziołowe dokładnie mieszamy.

Bagietkę nacinamy pod skosem co ok. 1,5 cm.

Smarujemy bagietkę w miejscach przecięcia masełkiem (właściwie wpychamy masełko w nacięcia).

Wkładamy bagietkę do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 5 min.

Podpieczoną bagietkę kroimy na grzanki wzdłuż nacięć i na każdy kawałek kładziemy łyżkę salsy.

Smacznego!

6 przemyśleń na temat “Grzanki z masełkiem ziołowym i salsą pomidorową

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>