Makaron z kurkami

Makaron z kurkami gościł na naszym stole jakieś 2 tygodnie temu, gdy jeszcze trwał sezon grzybowy. Dziś (nie)stety aura zimowa  za oknem i o grzybobraniu można tylko pomarzyć.

składniki:

  • 1 ½  szkl. makaronu (u mnie kolanka)
  • 40 dag. kurek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 g. śmietany 18% + 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka  mąki
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odlewamy.

Kurki dokładnie myjemy.

Większe kroimy, a malutkie zostawiamy w całości.

Podsmażamy kurki na łyżce oliwy przez ok. 20 min.

W czasie smażenia, gdy już sok z kurek odparuje możemy podlać kurki niedużą ilością wody (ok. ¼ szkl.)

Smażymy jeszcze chwilę.

W miseczce dokładnie mieszamy śmietanę z mąką  i wodą.

Ciągle mieszając wlewamy śmietanę  do kurek.

Podsmażamy kurki do momentu gdy sos lekko zgęstnieje.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do sosu z kurkami dodajemy makaron i wszystko razem mieszamy.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!

2 przemyślenia na temat “Makaron z kurkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>