Domowa pizza ½

Pizzę lubi niemal każdy. A oto jej kolejna domowa wersja w dwóch odsłonach.

DSCN2692

składniki na spód:

  • ½ kg. mąki ( mieszam pszenną z pszenną pełnoziarnistą)
  • 5 dag. drożdży
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • ¾ szkl. letniej wody
  • 1 jajko
  •  łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół (prowansalskie, bazylia, pietruszka, oregano)

Mieszamy suche składniki, dodajemy jajko i rozpuszczone w wodzie drożdże.

Zagniatamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na części.

Mi wychodzą 2 duże spody lub 4 mniejsze (niewykorzystaną cześć ciasta zamrażam).

dodatki:

  • kawałek startego żółtego sera
  • 5 łyżek sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • szczypta suszonej bazylii
  • ½ pokrojonej w piórka cebuli
  • ½ pokrojonej w kawałki czerwonej papryki
  • kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
  • kilka pokrojonych pieczarek
  • kawałki wędzonego kurczaka (lub innego mięsa)
  • kawałek cukinii pokrojonej w cienkie plasterki

Ciasto wałkujemy na cienki placek i wykładamy nim posypaną mąką blachę.

W rondelku podgrzewamy sos pomidorowy z cukrem i bazylią. Doprawiamy solą i pieprzem.

Smarujemy ciasto sosem pomidorowym i posypujemy cienką warstwą sera.

Następnie układamy pozostałe składniki i posypujemy kolejną warstwą sera.

Ja jedną część pizzy zrobiłam z cukinią a drugą z pomidorkami.

Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 20 min w temp. 200  °С.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>