Złote skrzydełka na ostro

 Dziś robiłam je po raz drugi. Przy pierwszym podejściu skrzydełka były bardzo pikantne, natomiast tym razem postanowiłam zmniejszyć nieco intensywność przypraw. Choć w dalszym ciągu jest to przepis na skrzydełka na ostro.

DSCN3926

składniki:

  • 10 skrzydełek
  • 1 filiżanka sosu pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 czubata  łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka cukru
  • bułka tarta lub rozgniecione płatki kukurydziane do panierowania

Skrzydełka kroimy na 3 części (nacięcia robimy w miejscach zgięć).

Najmniejsze części, na których nie ma praktycznie mięsa odrzucamy (tzn. nie muszą wylądować w koszu, niektórzy gotują na nich rosołek inni dokarmiają pieska).

Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika.

W rondelku podgrzewamy sos z przyprawami i cukrem.

Osuszone skrzydełka wkładamy do miski zalewamy sosem i mieszamy tak by się nim pokryły.

Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) by mięso się zamarynowało.

Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek.

Skrzydełka z jednej strony panierujemy w bułce/płatkach i układamy na blaszce panierką do góry.

Pieczemy w rozgrzanym do 180°C piekarniku z termo obiegiem ok. 50 min.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>