W-Zka

Moja wersja znanego i niegdyś bardzo popularnego ciasta.

DSCN5675

składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • ½ szkl. cukru
  • 1 niepełna szklanka mąki ( pół na pół tortowej i ziemniaczanej)
  • 2 czubate łyżki kakao
  • ½  łyżeczki proszku do pieczenia

składniki na krem:

  • 1 szkl. śmietanki 30 %
  • 1 mały jogurt typu greckiego
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2  płaskie łyżeczki żelatyny

składniki na poncz:

  • ¾ szkl. przegotowanej wody
  • 2 łyżki amaretto (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

składniki na polewę:

  • ½ tabliczki czekolady mlecznej
  • 2-3 łyżki śmietanki 30%

ponadto:

  • konfitura (porzeczkowa/wiśniowa/malinowa)

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.

Dodajemy żółtka i mieszamy.

Na końcu dodajemy przesianą mąkę, proszek, kakao i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę przekładamy do niedużej kwadratowej lub prostokątnej blaszki (u mnie 22×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy ok 25 min. w temp 180° C do suchego patyczka.

Biszkopt studzimy, a następnie przekrawamy na pół.

Wszystkie składniki na poncz mieszamy ze sobą.

Nasączamy oba placki przygotowanym ponczem.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem.

Dodajemy jogurt-mieszamy.

Powoli dolewamy żelatynę i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Jedną część biszkopta smarujemy konfiturą i wykładamy na nią bitą śmietanę.

Przykrywamy drugą częścią biszkopta i wstawiamy do lodówki aby ciasto stężało (ja składam ciasto w blaszce i przykrywam folią spożywczą/aluminiową przed włożeniem do lodówki, aby ciasto nie przeszło zapachami z lodówki).

W rondelku podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę.

Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.

Schłodzone ciasto polewamy czekoladową polewą.

Smacznego!

Jedno przemyślenie na temat “W-Zka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>