Tagiatelle z cukinią i marchewką

Słodko się tu ostatnio zrobiło. Tak więc dziś dla odmiany coś konkretniejszego na ząb.

DSCN5763
składniki:

  • makaron tagiatelle (porcja dla 2 osób)
  • 2 średnie marchewki
  • ½ niedużej cukinii
  • ½ szkl. pokrojonej w paseczki polędwicy lub szynki
  • 1 serek topiony naturalny
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Warzywa myjemy.
Marchewkę obieramy a następnie za pomocą obieraczki do jarzyn kroimy w cieniutkie paseczki.
Cukinię razem ze skórką również kroimy w cieniutkie paseczki.

page
W garnku zagotowujemy lekko osolona wodę i w niej blanszujemy ok. 1 min. najpierw marchewkę a potem cukinię.
Warzywa przekładamy na durszlak.
Na patelni podsmażamy mięso na 1 łyżce oliwy.
Zmniejszamy ogień i dodajemy serek oraz 2-3 łyżki wody, aby serek się łatwiej rozpuścił.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do mięsa z serkiem dodajemy makaron (nie musi być bardzo dobrze odcedzony, woda która jeszcze w nim będzie lekko rozrzedzi sos), marchew i cukinię.
Wszystko delikatnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

DSCN5758
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>