Truskawkowe ciacho bez pieczenia

DSCN6020

składniki:

  • 150 g ciasteczek herbatnikowych lub herbatników
  • 2 łyżki masła
  • 5 kostek czekolady deserowej
  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki
  • szklanka ubitej z cukrem śmietany kremówki

Ciasteczka drobno kruszymy.

Ja umieściłam je w torebce na mrożonki i rozgniotłam wałkiem. Można użyć blendera, ale nie robimy z ciasteczek pyłu –mają to być raczej okruchy.

Masło rozpuszczamy w rondelku razem z czekoladą-nie gotujemy.

Dodajemy masło z czekoladą do ciasteczek i mieszamy.

Wylepiamy dno naczynka szklanego lub małej blaszki masą ciasteczkową i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia.

Gdy galaretka przestygnie (ale nie stężeje) dodajemy pokrojone w plastry truskawki.

Lekko tężejącą galaretkę z owocami wylewamy na spód ciasteczkowy i pozostawiamy w lodówce aż zastygnie.

Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami.

 

16 przemyśleń na temat “Truskawkowe ciacho bez pieczenia

  1. Ależ tu pięknie.
    Smacznie i zdrowo. Nigdy nie jadłam w takiej konfiguracji, muszę wypróbować.
    Ja robię niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia – gotowa w 15 minut
    dzieci ją bardzo lubią.
    Można też zrobić w wersji bezglutenowej.
    Pozdrawiam i życzę dalszych ciekawych pomysłów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>