Kebabowy schab z cebulką i pieczarkami

Schabik równie dobrze można zastąpić karkówką.DSCN6363

 

składniki:

  • 6 plastrów schabu
  • 3 czerwone cebule średniej wielkości
  • 6 pieczarek
  • przyprawa do gyrosa
  • sól
  • pieprz

składniki na sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 6 łyżek sosu pomidorowego (mogą być zblendowane pomidory z puszki)
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka cukru

Schab lekko rozbijamy i przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Odstawiamy do lodówki.

Pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej z oczkami.

Wrzucamy na patelnię razem z 2 łyżkami wody i chwilę dusimy aż pieczarki puszczą wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Nadmiar wody z pieczarek zlewamy. Pieczarki dusimy aż woda całkowicie odparuje.

Cebulę kroimy w krążki.

Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.

Naczynie żaroodporne smarujemy 1/3 częścią sosu i układamy  na nim plastry schabu (u mnie zmieściły się 4). Smarujemy kolejną 1/3 częścią sosu i układamy krążki cebuli, a następnie ½ pieczarek. Układamy kolejne plastry schabu, smarujemy pozostałym sosem i układamy pozostałe krążki cebuli i pieczarki.

Naczynko przykrywamy i wstawiamy na rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180° przez ok. 1 godz. i 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>