Kebab drobiowy na patyku

DSCN6375 składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do gyrosa
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz
  • 1 średnia cebula
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pestki słonecznika
  • ziarna sezamu

Filety kroimy w drobną kostkę i siekamy aż uzyskamy drobno posiekane mięso. Mięso doprawiamy przyprawą do gyrosa, ziołami, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki (u mnie mięso stało całą noc). Cebulkę wrzucamy na 1 łyżeczkę rozgrzanego masła, czekamy chwilkę aż się zeszkli i dodajemy cukier. Trzymamy jeszcze chwilkę na ogniu ciągle mieszając. Do mięsa dodajemy przestudzoną cebulę, żółtko, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków oblepiamy mięsem i panierujemy w pestkach słonecznika wymieszanych z sezamem. DSCN6369 Mięso smażymy na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej. Smacznego! DSCN6384

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>