„Letnie orzeźwienie” ciasto malinowo-porzeczkowe

Nazwa ciasta nawiązuje do orzeźwiającego lekko kwaśnego smaku porzeczek i malin. Za bazę posłużyło mi tak lubiane przez nas ciasto ucierane.

DSCN6652

składniki:

  • ciasto ucierane (przepis tutaj-ciasto pieczemy bez dodatku owoców na wierzchu)
  • 2,5   szkl. czarnej porzeczki  (można użyć dżem porzeczkowy)
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 szkl. malin
  • 300 ml śmietanki 30%
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości wody)

Ciasto pieczemy, studzimy i przekrawamy na 2 blaty.

Porzeczki czyścimy z ogonków i myjemy. Podsmażamy na patelni razem z cukrem aż owoce zgęstnieją. Studzimy.

W tortownicy umieszczamy 1 blat ciasta i smarujemy porzeczkami.

Maliny blendujemy i przecieramy przez gęste sito lub gazę tak by nie było pestek.

Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i mus malinowy – dokładnie miksujemy.

Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i jeszcze raz miksujemy.

¾ masy wylewamy na ciasto posmarowane porzeczkami i przykrywamy drugim blatem ciasta.

Na wierzch wylewamy pozostały krem malinowy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Smacznego!

12 przemyśleń na temat “„Letnie orzeźwienie” ciasto malinowo-porzeczkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>