Ogórki kanapkowe z kurkumą

Co roku z mamą przygotowujemy przetwory na zimę. Zawsze są to ogórki kiszone, korniszony, pikle, sałatki z udziałem ogórków. W tym roku zrobiłam coś nowego a mianowicie te oto ogórki z kurkumą. Zimą będą jak znalazł! O ile do zimy jeszcze coś zostanie;)

DSCN7002

składniki na zalewę  (na 1,2-1,5 kg średniej wielkości ogórków gruntowych):

  • 2 szkl wody
  • 1 ½  szkl octu 10%
  • 1 ½  szkl cukru
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 1 płaska łyżka soli

DSCN6993

Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plasterki. Układamy ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach.

Wodę wraz ze wszystkimi przyprawami oraz cukrem zagotowujemy.

Następnie wlewamy ocet i gotujemy jeszcze 5 minut pod przykryciem. Pozostawiamy na kolejne 5 min aby zalewa przeszła aromatem przypraw.

Zalewę przecedzamy i zalewamy nią ogórki.

Słoiki szczelnie zakręcamy i umieszczamy w garnku na dnie którego umieszczamy ściereczkę.

Słoiki zalewamy wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy ok 5 min od momentu zagotowania się wody.

Słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka. Dokręcamy nakrętki i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w tej pozycji do ostygnięcia.

2 przemyślenia na temat “Ogórki kanapkowe z kurkumą

  1. Przepis mega fajny, szukam czegoś z dodatkiem kurkumy, bo ma takie dobre działanie :D najpierw chciałam iść na łatwiznę i kupić tabletki, ale nic wartego uwagi nie znalazłam. Także proszę o więcej przepisów z kurkumą!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>