Torcik mocno czekoladowy

Czekolady używam do moich wypieków bardzo często. Tym razem zdominowała ten oto nieduży torcik.

DSCN6932

składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4  szkl. cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na krem:

  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 2/5 szkl cukru pudru (najlepiej dawkować wedle uznania)
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • ½ tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1  czubata łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki wody

składniki na poncz:

  • ½ szkl przegotowanej wody
  • 2 łyżki amaretto
  • 2 łyżeczki cukru

 

Białka oddzielamy od żółtek i upijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.

Dodajemy żółtka i mieszamy.

Na końcu dodajemy  mąkę przesianą wraz z kakao i proszkiem do pieczenia- miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę przekładamy do małej tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia a boki posmarowanej masłem i wysypane kaszą manną.

Biszkopt pieczemy ok 25 min. w temp 180° C do suchego patyczka.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na 3 części.

Składniki ponczu mieszamy ze sobą do momentu rozpuszczenia cukru.

Śmietankę ubijamy na sztywno.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą.

Mieszamy i czekamy aż czekolada się rozpuści.

Do śmietany dodajemy cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy czekoladę i znowu miksujemy masę.

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie a następnie umieszczamy w rondelku z wrzątkiem i dokładnie rozpuszczamy.

Dodajemy żelatynę do masy i dokładnie miksujemy.

Na dnie tortownicy układamy 1 placek biszkopta-nasączamy go ponczem i smarujemy trochę mniej niż połową kremu.

Przykrywamy drugim plackiem biszkopta, który również nasączamy ponczem.

Smarujemy taką samą ilością kremu i przykrywamy trzecim blatem ciasta i nasączamy go ponczem.

Wierzch smarujemy pozostałym kremem.

Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z tortownicy.

Przed podaniem można udekorować owocami .

Smacznego!

DSCN6939

15 przemyśleń na temat “Torcik mocno czekoladowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>