Suszone pomidory w oleju

Już od kilku lat suszymy pomidory. W tym roku nie mogło być inaczej. Tym razem do moich pomidorów dodałam czosnek, papryczkę chili i zioła prowansalskie. Kolejne partie będą z bazylią, rozmarynem i oregano. Do suszenia najlepiej nadają się pomidory podłużne gdyż są najmniej wodniste, ale inne odmiany również jak najbardziej mogą być. U mnie tym razem pomidory z ogródka mamy, nasze ulubione bawole serca. Dokładnej ilości składników nie podaję ponieważ to już kwestia indywidualna, kto ile pomidorów ususzy i w jakiej wielkości słoikach je umieści.

DSCN7052

składniki:

  • pomidory
  • olej
  • czosnek
  • ulubione zioła (bazylia, rozmaryn, zioła prowansalskie, itp.)
  • papryczka chili

Pomidory kroimy na grube plastry. Jeśli są nieduże to na połówki.

Układamy w suszarce do warzyw/ owoców i suszymy do momentu gdy pomidory będą pomarszczone i suche (nie suszymy ich na totalne wióry-u mnie niektóre są delikatnie mięsiste).

Pomidory umieszczamy w słoikach (zostawiamy trochę miejsca ponieważ w czasie zalewania ciepłym olejem pomidory zaczną puchnąć) wraz z czosnkiem, małymi kawałkami chili oraz ziołami i zalewamy podgrzanym olejem.

Słoiki szczelnie zakręcamy (uważając by się nie poparzyć).

DSCN7056

Przykrywamy słoiki ściereczką i pozostawiamy do wystygnięcia.

Słoiki które mamy zamiar przechowywać przez zimę najlepiej dodatkowo pasteryzować ok. 7 minut.

2 przemyślenia na temat “Suszone pomidory w oleju

    • Tak, można suszyć w piekarniku, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach. Suszymy w temp. 90 – 100 st. C. co jakiś czas sprawdzając czy się nie przypalają. Najlepiej jest je odwracać kilka razy w czasie suszenia.
      Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>