Mini torciki z kremem truskawkowym i borówką amerykańską

Mini torcików ciąg dalszy. Fakt- wymagają sporego nakładu pracy ale zawsze znajdują swoich fanów i znikają w zawrotnym tempie.

DSCN7029

składniki  na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mąki tortowej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 10 łyżek mleka
  • 50 g roztopionej margaryny
  • 4 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody

składniki na krem:

  • 600 ml śmietanki 30%
  • ½ szkl cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny+ 1 łyżeczka
  • 1/2  szkl musu truskawkowego (zmiksowane blenderem truskawki-mogą być mrożone)

składniki na poncz:

  • ½ szkl. przegotowanej wody
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżeczki cukru

ponadto:

  • borówki
  • 2 galaretki w ciemnym kolorze (u mnie porzeczkowa)

 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.

Dodajemy żółtka i mieszamy.

Dodajemy margarynę i mleko-miksujemy.

Na końcu dodajemy mąkę przesianą z  proszkiem, sodą,  kakao, budyniem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę przekładamy do dużej kwadratowej blaszki (najlepiej tej z zestawu od piekarnika) wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy ok 12 min. w temp 180° C do suchego patyczka.

Gdy biszkopt przestygnie wycinamy z niego koła przy pomocy foremek obręczy.

Każdy krążek okręcamy kawałkiem papieru do pieczenia i zaklejamy taśmą by papier się nie rozwiną.

DSCN7025

Składniki ponczu mieszamy ze sobą i nasączamy nim krążki ciasta.

Śmietanę ubijamy. Dodajemy cukier puder i miksujemy. Odkładamy 1/3.

Pozostałą śmietanę miksujemy z musem truskawkowym.

2 łyżki żelatyny wsypujemy do szklanki, zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie umieszczamy szklankę we wrzątku i rozpuszczamy żelatynę.

Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do kremu truskawkowego.

Za pomocą rękawa cukierniczego umieszczamy warstwę kremu truskawkowego na spodach biszkoptowych.

Wstawiamy na 15 min do lodówki.

1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w łyżce wody w analogiczny sposób jak poprzednią porcję i dodajemy do odłożonej wcześniej śmietany.

Na warstwę truskawkową nakładamy warstwę bitej śmietany i ponownie wkładamy do lodówki.

W tym czasie rozpuszczamy galaretkę w 3 szklankach wrzątku i studzimy aż galaretka bardzo mocno stężeje ale wciąż będzie płynna.

Borówki  myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku.

Na każdym torciku umieszczamy po kilka borówek i zalewamy warstwą galaretki tak by pokryła  borówki.

Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Gdy torciki zastygną możemy zdjąć z nich papier.

Zrobiłam też kilka torcików z dwoma biszkoptowymi krążkami posmarowanymi dżemem czekośliwką, oraz z borówkami pokrytymi bitą śmietaną i polewą czekoladową. Kombinacje mogą być różne.

DSCN7038 DSCN7042

Smacznego!

 

Jedno przemyślenie na temat “Mini torciki z kremem truskawkowym i borówką amerykańską

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>