Pikle z chili w zalewie z kurkumą

Do pikli użyłam tej samej zalewy, którą wykorzystywałam do ogórków kanapkowych. Na życzenie mojego męża do pikli dodałam chili.

DSCN7049

składniki:

Umyte ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki i umieszczamy pionowo w słoikach.

Do każdego ze słoiczków wrzucamy kawałek papryczki chili wraz z pestkami i zalewamy gorącą zalewą.

Słoiki szczelnie zakręcamy i umieszczamy w garnku, którego dno wyłożone jest ściereczką.

Słoiki zalewamy wodą do ¾ ich wysokości. Pasteryzujemy ok 10 min od momentu zagotowania się wody.

Słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka. Dokręcamy nakrętki i odwracamy do góry dnem.

Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>