Ciasto z kremem wiśniowym

Świeżych wiśni już co prawda raczej nie znajdziemy. Ale nic straconego- na szczęście mamy do dyspozycji jeszcze owoce mrożone:)

DSCN7063

składniki  na biszkopt (na małą blaszkę 22×22 cm):

  • 3 jajka
  • ½  szkl cukru
  • ½  szkl mąki tortowej
  • ½  budyniu czekoladowego
  • 5 łyżek mleka
  • 25 g roztopionej margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • ¼  łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody

składniki kremu:

  • 400 g wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone)
  • ½ szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta kwasku cytrynowego
  • 300 ml śmietanki 30%
  • ¼ szkl cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody

składniki polewy:

  • 3/4 tabliczki czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • wydrylowane wiśnie

poncz:

  • ¼ szkl. przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta kwasku cytrynowego

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

Do ubitych białek dodajemy cukier i w dalszym ciągu miksujemy na gładką lśniącą masę.

Dodajemy żółtka i mieszamy.

Dodajemy margarynę i mleko-miksujemy.

Na końcu dodajemy mąkę przesianą z  proszkiem, sodą,  kakao, budyniem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę przekładamy do małej kwadratowej blaszki (u mnie 22×22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.

Biszkopt pieczemy ok 20 min. w temp 180° C do suchego patyczka.

Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę.

Składniki ponczu mieszamy i nasączamy nim pierwszy blat ciasta.

Wiśnie umieszczamy w rondlu i podsmażamy 5 minut. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i kwasek cytrynowy i smażymy jeszcze 5 min.

Wiśnie studzimy a następnie miksujemy blenderem.

Żelatynę umieszczamy w miseczce, zalewamy zimną wodą i umieszczamy ją w rondelku z wrzątkiem-rozpuszczamy.

Dodajemy żelatynę do zmiksowanych wiśni i dokładnie mieszamy mikserem.

Odstawiamy by masa wiśniowa delikatnie zgęstniała.

Ubijamy śmietanę kremówkę. Dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy mikserem.

Następnie dodajemy masę wiśniową i po raz kolejny mieszamy mikserem. Wstawiamy na chwilę do lodówki by masa zgęstniała.

2/3 masy wykładamy na pierwszy blat ciasta (najlepiej ciasto składać w blaszce) Przykrywamy drugim blatem, który nasączamy ponczem.

Na wierzchu rozsmarowujemy pozostały krem i wstawiamy do lodówki.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką.

Czekamy aż polewa czekoladowa przestygnie i polewamy nią wierzch ciasta.

Ciasto wstawiamy na co najmniej 3 godziny do lodówki aby dobrze zastygło.

Gdy ciasto będzie już gotowe kroimy je w kwadraty i dekorujemy wiśniami.

Smacznego!

Jedno przemyślenie na temat “Ciasto z kremem wiśniowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>