Spaghetti z pulpetami z dodatkiem cukinii i sera

Tak się zastanawiałam jaki miał by być pulpet ażeby nie był nudny. No i wymyśliłam! Pulpety z tartą cukinią i serem podane z  makaronem i sosem. Nie zostaje nic innego jak zrobić i skosztować;)

IMG_0164

składniki na sos:

  • 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę pomidorów (wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki)
  • 1/2 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
  • 1 pokrojona w drobną kostkę cebulka
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

składniki na pulpety:

  • 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 szklanka startej na tarce jeżynowej żółtej cukinii
  • ½ szklanki startego żółtego sera
  • jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól
  • pieprz

dodatkowo:

  • makaron spaghetti
  • starty ser żółty do posypania

W garnku z grubym dnem lub w wysokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulkę i czosnek i dosłownie chwilkę podsmażamy. Dodajemy cukier i podsmażamy jeszcze minutę. Odkładamy 2 łyżki cebulki (dodamy ją do mięsa na pulpety).

Dodajemy paprykę i pomidory a następnie dusimy ok 10 minut. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Mięso mielone, bułkę tartą, cebulkę, cukinię, ser, jajko, majeranek, sól i pieprz dokładnie mieszamy, a następnie formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Pulpety wrzucamy do sosu pomidorowego i dusimy pod przykryciem 8 minut.

Makaron gotujemy zgodnie z  instrukcją na opakowaniu.

Na makaron wykładamy porcję sosu z pulpetami i posypujemy startym serem.

Smacznego!

Jedno przemyślenie na temat “Spaghetti z pulpetami z dodatkiem cukinii i sera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>