Puszyste ciasto z gruszkami i cynamonem

Bardzo miękkie, puszyste i wilgotne ciasto w sam raz na jesienne wieczory. A do tego pięknie pachnie cynamonem.

IMG_0187

składniki:

  • 1 szklanka cukru białego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 6 dużych jajek
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 9 gruszek (najlepiej twardych)

Gruszki obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. 3 gruszki kroimy w kostkę, a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Jajka ucieramy wraz z cukrem brązowym, białym i waniliowym na białą puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy chwilę.

Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i dodajemy do masy. Dokładnie miksujemy.

Na końcu dodajemy gruszki i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 minut (do suchego patyczka)  w temp 180°.

Jedno przemyślenie na temat “Puszyste ciasto z gruszkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>